Totul despre cafea

Cum se produce cafeaua decofeinizata fără substanțe chimice

Cofeina este un stimulent natural care se găsește în frunzele, în semințele și în fructele multor specii de plante, inclusiv în boabele de cafea, frunzele de ceai și în semințele de cacao. Dacă faceți parte din cei care se bucură să înceapă ziua cu o ceașcă reconfortantă de cafea, dar doriți să vă limitați aportul zilnic de cofeină datorită preferințelor personale, sensibilității la cofeină sau sarcinii, cafeaua decofeinizată poate fi o alegere excelentă.

Structura cofeinei

Pentru a înțelege modul în este eliminată cofeina din boabele de cafea, este important să știm puțin despre structura chimică a acesteia. Cofeina este un alcaloid natural care se găsește în plante. Alcaloizii sunt compuși organici care conțin cel puțin un atom de azot și au efecte fiziologice asupra oamenilor și altor viețuitoare. La oameni, cofeina acționează ca un stimulent.

Cantitatea de cofeină dintr-o porție de cafea depinde de tipul de cafea și de modul de preparare. Cafeaua Robusta tinde să aibă un conținut de cofeină mai mare decât cafeaua Arabica, iar conținutul de cofeină poate varia de la aproximativ 40 de miligrame într-un shot de espresso până la peste 200 de miligrame într-o cană de cafea preparată la filtru sau prin french press. De asemenea, este important să știm că „decofeinizată” nu înseamnă fără cafeină. Cafeaua decofeinizată poate conține în continuare 2-4 miligrame de cofeină per porție.

Cum se decofeinizează cafeaua

Oamenii beau cafea decofeinizată din mai multe motive. Cu toate acestea, este important să știm că metodele de decofeinizare variază. În prezent metodele de decofeinizare se împart în două mari categorii: decofeinizare pe bază de solvenți și cele care nu folosesc solvenți chimici. În cazul primei metode se folosesc solvenți chimici, cum ar fi clorura de metilen sau acetatul de etil pentru a îndepărta moleculele de cofeină din boabele de cafea verde, în timp ce în procedeul Swiss Water necesită doar apă, timp și temperatură, iar cel bazat pe dioxid de carbon utilizează CO2 lichid în locul solvenților chimici. În procesul de decofeinizare cu CO2, boabele de cafea înmuiate în apă sunt introduse într-un recipient din inox numit vas de extracție. Extractorul este apoi sigilat și CO2 lichid este forțat în cafea la presiuni de 155 de kg per cm2 pentru a extrage cofeina.

tabel-metode-decofeinizare.jpg

Decofeinizarea pe bază de solvenți

Decofeinizarea pe bază de solvenți utilizează acetat de etil (care se găsește în fructele maturate și în alcool) sau clorură de metilen, aplicați direct sau indirect pe boabele de cafea verde pentru a dizolva cofeina naturală. Acești solvenți nu prezintă un risc pentru sănătate, dar cunoscători de cafea consideră că metodă pe bază de solvent face cafeaua mai puțin aromată și gustul puțin alterat. Dacă vedeți cuvintele „decofeinizată natural” atunci când cumpărați cafea online sau de la magazin, este foarte probabil ca acea cafea să fie decofeinizată cu acetat de etil.

Decofeinizarea prin procedeul Swiss Water

Fără a confunda Swiss Water Process cu Swiss Mocha sau cu Swiss Flavor, procedeul Swiss Water este o metodă pentru decofeinizarea cafelei care a fost creată în Elveția în anii 1930 și a fost scalată pentru producția comercială de cafea în anii 1980. Compania Swiss Water deține singura instalație de decofeinizare certificată organic și Kosher.

Swiss Water a perfecționat utilizarea apei pure pentru a elimina delicat cofeina. Pe scurt, procesul se bazează pe solubilitatea cofeinei (dizolvabilitatea) și osmoza pentru a elimina cofeina din boabele de cafea verde. Pentru a începe procesul de decafeinizare, boabele de cafea verde sunt înmuiate în apă fierbinte pentru a dizolva cofeina. Cu toate acestea, cofeina nu este singura substanță solubilă în apă prezentă în cafea. Zaharurile și alte componente chimice care creează aromele cafelei pe care le iubim se pot dizolva și acestea în apă.

Deci, cum decofeinizăm cafeaua fără solvenți și totuși să păstrăm profilul aromat al boabelor de cafea? După înmuiere, apa este trecută printr-un filtru cu cărbune. Cofeina este o moleculă mare și este prinsă în filtru în timp ce zaharurile, uleiurile și alte elemente chimice din cafea trec și rămân în apă pentru a crea ceea ce se numește Extract de cafea verde. Această apă infuzată cu extract de cafea verde este apoi folosită pentru a înmuia următorul lot de boabe de cafea verde. Întrucât Extractul de cafea verde conține deja celelalte elemente de aromă, aceste substanțe nu se mai dizolvă și se elimină doar cofeina. Poate suna complicat, dar rezultatul este o cafea decofeinizată care are un nivel ridicat de aromă și lipsită de solvenți chimici suplimentari.

Cafea fără cofeină la Gourmet Coffee Shop

La Gourmet Coffee Shop promitem să livrăm cafele de înaltă calitate, indiferent de cantitatea de cofeină pe care o conțin. Acesta este motivul pentru care folosim în oferta noastră doar cafea verde decofeinizată prin procedeul Swiss Water. Cafeaua noastră decofeinizată Swiss Water are garanția de a fi de cel puțin 99,7% fără cafeină și este disponibilă atât sub formă de boabe cât și măcinată.